We've moved to a new site!

Join us at publicservices.international - for all the latest news, resources and struggles from around the world.

We are no longer updating world-psi.org and it will be progressively phased out: all content will be migrated to the new site and old links will redirect eventually.

Türk silahlı kuvvetlerinin Cizre’deki sokağa çıkma yasağı sırasında zor koşullardaki sivillere yardım eden sağlık çalışanları hapis cezası ile karşı karşıya

09 October 2018
Türk silahlı kuvvetlerinin yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı Cizre’deki sokağa çıkma yasağı sırasında ilçede yaşayan insanlara sağlık hizmeti sunmak isteyen 14 sağlık çalışanı Cuma günü başlayacak yargılama sonucunda yıllarca hapis cezasına çarptırılabilir

Aralarında PSI üyesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyelerinin de olduğu gönüllü ambulans ekibi Aralık 2015-Mart 2016 arasında devam eden 79 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında bodrumlarda bulunan insanlara yardım etmeyi amaçlıyordu.

İlçenin tamamındaki her türlü sokağa çıkışı kısıtlayan süresiz sokağa çıkma yasağı modern dönemlerdeki en uzun sokağa çıkma yasaklarından birisiydi ve Türk hükümetinin bölgedeki PKK ile bağlantılı savaşçılara yönelik daha kapsamlı uygulamların bir parçasıydı. Yerleşim yerlerinde 355.000’den fazla insan yerinden edilmiş ve en azından 338 sivil öldürülmüştür.

Çalışmaları süresince ilgili yetkililerin bilgilendirilmesine rağmen, sağlık çalışanları askerler tarafından gözaltına alınmış ve sağlık hizmeti sunmaları engellenmiştir, şimdi de örgüt propagandası yapmak ve üyesi olmak suçlamalarından terörle mücadele kanunu kapsamında hapis cezası riskiyle karşı karşıyalar.

Sokağa çıkma yasağı sırasında yaşamını yitirenler arasında onlarca çocuk bulunuyor. Diğer birçok sivil de sağlık hizmetlerinin olmaması sonucu yaşamını yitirmiştir. İnsan Hakları Örgütleri yargısız infaz ve sivillerin hedef alınması gibi yaygın ihlalleri belgelemiştir.

Kamu hizmetlerinde çalışan emekçilerin Global Sendika Federasyonu olan Public Services International uluslararası gözlemci olarak duruşmaya katılacaktır ve hükümete emekçilere yönelik baskı ve de yaygın bir şekilde ihraca son vermesi çağrısında bulunuyor.

Türk hükümeti geçmişte BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin bölgedeki askeri operasyonlarıyla ilgili dışardan bir gözlem yapılması taleplerine olumlu yanıt vermedi. Sağlık çalışanlarının ilk duruşması 28 Eylül 2018 saat 09.00’da Türkiye’nin Güneydoğusunda yer alan Mardin’deki 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecektir.

Duruşması öncesinde konuşan PSI Sağlık Emekçileri Görevlisi Baba Aye şunları ifade etti: “Dünyanın her yerindeki emek hareketi işlerini yaptıkları yani ihtiyaç halindeki insanlara yardım ettikleri için hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalan bu cesur sağlık emekçilerinin yanındadır.”

European Public Services Union Genel Sekreteri Jan Willem-Goudriaan şunları kaydetti: “Türk hükümeti şiddetten etkilenen ve kamu hizmetlerinin mahvedildiği kentlerde bulunan insanlara ve işçilere yardım etmeye çalışan sendika üyelerine ve diğer gönüllü sağlık emekçilerine yönelik yargılamayı durdurmalıdır. Üyelerimizle dayanışma içerisindeyiz, kendilerinin bu haksız yargılamadan berat etmelerini istiyoruz” dedi.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erol: “Bu dava sadece arkadaşlarımızı değil aynı zamanda mesleki değerlerimizi ve sağlıkçı sorumluluğumuzu hedef almaktadır. Ortada bir suç var ama bu suçlu olanlar arkadaşlarımız değil onları yargılamaya çalışanlardır.”

Sağlık çalışanlarının yargılanmasıyla ilgili davaya ilişkin röportaj yapmak isteyen gazeteciler PSI İletişim Ekibinden Leo Hyde ile iletişime geçebilir. leo.hyde@world-psi.org +33770059557